Deze blog post is een bijdrage van Marieke Vos. Zij neemt sinds meer dan 5 jaar aan onze lessen deel en heeft yoga tot een deel van haar leven gemaakt. En deelt dit ook met enthousiasme met haar partner want met regelmaat komen zij naar de Yogashala voor een partner yoga privé les.
Beste Marieke, onze dank voor jouw vertrouwen, veelzijdige steun en deze bijdrage is groot!
Yoga = voelen
Toen ik een paar jaar geleden wilde beginnen met yoga vroeg ik een aantal ervaren yogi’s naar hun tip voor een fijne yogaschool. Ze kwamen allemaal (eigenlijk best irritant, vond ik toen) met hetzelfde advies: bezoek een paar scholen en ervaar hoe het voelt. Want yoga, zeiden ze, is heel persoonlijk. Ik bezocht dus een aantal scholen en proefde de sfeer. Van de vier die ik testte vielen er drie meteen af. De sfeer was te zweverig, de zaal te vol, de yogajuf kwam een half uur te laat of de school leek op een sportschool met kluisjes in het kleedhok. Eén yogaschool voelde goed en dat was Yogashala.
Respect
De lessen Dynamic yoga van Anke spraken mij vanaf het begin aan omdat ze deed wat ik zocht: een nauwkeurige, vrij technische uitleg van de yogahoudingen. In een fijne flow, met voor mij precies de juiste hoeveelheid meditatie en ademhalingstechniek. Met veel kennis, intuïtie en respect voor wat mijn lichaam kan en waar het behoefte aan heeft. Ook in de groepslessen heeft Anke aandacht voor elke individuele student.
Zachtheid
Ik werd sterker en soepeler en merkte na een tijdje een andere sensatie: ik leerde mijn lijf beter te voelen. Langzaamaan begon ik te begrijpen wat Anke bedoelt als ze zegt “creëer ruimte in je lichaam” en “nodig je lichaam uit te verzachten”. Elke les is nu als een reis naar binnen, waar mijn ademhaling het tempo bepaalt. Daar binnen is zachtheid én kracht, een verstilde wereld om te ontdekken. Dat blijkt mijn altijd drukke hoofd reuze interessant te vinden, dus die heeft tijdens de les gelukkig genoeg te doen. Mind en body zijn dan voor even één.
Subtiel
Ik heb geen soepel en lenig lijf. Na vijf jaar les is mijn ‘subtiele vooroverbuiging’ nog steeds héél subtiel. Ik ben daarom blij met de geruststelling van Anke: “Denk eraan: yoga gaat niet om hoe het eruit ziet, maar om hoe het voelt.” Nou, het voelt goed!