Yoga als een ‘staat van zijn’

‘Shape making’ vs. yoga

Ik las net in het blad ‘The Optimist” dat 1,6 miljoen Nederlanders aan yoga doen. 1,6 miljoen mensen nemen dus de moeite om iets te doen wat in het algemeen als yoga bekend staat. Maar hoeveel van deze 1,6 miljoen komen nou echt in een staat van zijn die ooit door ‘the father of yoga’, Patanjali, als ‘yoga’ beschreven werd?

Laat ik het maar erop wagen en uitspreken: een leuke houding met je lichaam doen, daarbij je adem manipulerend en nog even in de spiegel checken hoe geweldig je erbij staat (zodat je ego in een staat van rust kan komen) komt niet echt dichtbij yoga als een ‘staat van zijn’.

Wat betekent yogales geven voor mij?

Als docent neem ik verantwoording ervoor mensen te laten ervaren dat yoga in ieder geval niet om het lichaam in die leuke houding gaat. Maar dat je in die leuke houding wel yoga als een staat van zijn kunt ervaren. Als het lichaam en de mind er klaar voor zijn.

Yoga als een ‘staat van zijn’

Een staat van zijn waarin wát je doet, moeiteloos voelt. Waarin alles wat t.b.v. comfort en stabiliteit in het lichaam geactiveerd is, vanzelfsprekend samenwerkt en elkaar aanvult. Waarin de mind dan begrijpt dat het zijn job al heeft gedaan. Misschien grijpt de mind zelfs de dieper gelegen gedachte op dat hij enkel maar in acties hoeft te vertalen wat het lichaam inherent toch al weet.
Om een staat van zijn die met zich meebrengt dat na een practice zich in het hele lichaam een diep en zachtaardig gevoel van voldoening uitbreidt. Als vanzelfsprekend en met rust.
Een staat van zijn waarin zich een gevoel van ruimte kan manifesteren. Dit gaat gepaard met openheid en het feilloos aanvoelen dat alles op de juiste plek is. Zodat het hart zijn warme, uitnodigende en diep bevredigende energie kan spreiden. En één ieder een verlangen in zich voelt dat voortkomt uit, wat ik zou vertalen als, onze ziel die spreekt. Dat stukje ZIJN dat ons als mensen HEEL laat voelen. En, niet te vergeten, met elkaar verbindt.

Wat betekent het woord yoga ook alweer? O ja, in verbinding brengen. Verbinding maken.

Yoga @ Yogashala

Ben je nieuwsgierig naar deze staat van zijn? In onze lessen nodigen wij iedereen uit om een antwoord erop te vinden. In je eigen tempo, naar eigen vermogen en met respect voor zijn/ haar fysieke, geestelijke, emotionele en spirituele capaciteit. Wij begeleiden je in het doorlopen van het leerproces en het in de praktijk brengen van wat er aan voorbereiding nodig is om te ervaren wat Patanjali als yoga beschrijft:
“Yoga als een proces is altijd en alleen maar zelfonderzoek. Yoga als een staat van zijn komt voort uit het vastbesloten en in overgave onderzoeken van de dieptes van je eigen ervaring van mens-zijn: zelfonderzoek.”

Als je dit een keer hebt ervaren, wil je niet meer anders. En dan heb ik het niet over een adrenaline-rush na een – b.v. – hot yoga les…