De bandha’s

Yogashala den haag

Het hart van yoga: de bandha’s

Als je geïnteresseerd bent in yoga als bewegingsvorm in combinatie met bewustzijnstraining, dan kom je niet om de bandha’s heen. In hun essentie en subtiliteit is het de integratie van de bandha’s die het ervaren van heelheid in yogabeoefening mogelijk maakt.

De kennis en inzichten die je opdoet wanneer je stap voor stap het integreren van de bandha’s onderzoekt, zullen je yogabeoefening een nieuwe dimensie geven. De impact van de bandha’s geeft yoga zijn diepere betekenis.

Mijn specialisatie is het begeleiden van geïnteresseerden bij het verdiepen van hun yogabeoefening in een privélessentraject. Het leren toepassen van de bandha’s kan daar deel van uitmaken. Voor sommigen onthullen de lessen het mysterie en misvattingen rond de bandha’s en valt voor hen het kwartje. Dit betreft ook de aan de bandha’s gerelateerde Ujjayi ademhaling.

Wat zijn de bandha’s?

De bandha’s zijn één van de vijf yoga “technieken”.
Met betrekking tot de vijf elementen vertegenwoordigt elke techniek er één van:

  • vuur – bandha’s
  • ether – drushti
  • lucht – pranayama
  • water – vinyasa
  • aarde – asana.

De definitie

Je kunt de bandha’s ervaren als een ondersteuning van bepaalde lichaamsregio’s, met name van de wervelkolom. De functies van de bandha’s kunnen van elkaar worden gescheiden, en toch vormen zij met elkaar een eenheid.

Ze zijn de basis voor de ervaring dat het lichaam, ondanks ons bewustzijn voor lichaamsdelen, in een yoga houding als een geheel kan worden waargenomen. Zodoende kan het ervaren van dualiteit, b.v. het waarnemen van verschillende lichaamsdelen,  veranderen in “non-duality”.

Het toepassen van de bandha’s

Mula ~, Uddiyana ~ en Jalandhara bandha zijn de meest essentiële bandha’s. Ze worden in de romp toegepast. In de lessen begeleid ik jou bij het leren toepassen van elk van de drie. Daarna gaan we hun onderliggende relatie onderzoeken en hun samenspel verduidelijken.

De drie essentiële bandha’s worden aangevuld en ondersteund door de bandha’s van de ledematen: hasta en pada bandha.

Met het leren toepassen en verfijnen van alle bandha’s zal je snel het diepergaand effect op je yogabeoefening kunnen voelen. Als je de bandha’s in hun subtiliteit tot hun recht kunt laten komen, begrijp  je ook waarom je je na yoga voelt zoals je je voelt. Dit duidt niet op een adrenaline-“rush” maar op een innerlijke en het gewaarzijn van diepe rust.

De impact

Door het toepassen van alle drie de bandha’s in de romp ontstaat Ujjayi adem: subtiel, zacht en nauwelijks hoorbaar voor een ander, alleen voor jezelf.

Verder is de impact van de bandha’s veelvuldig in zijn verschijning. Overduidelijk is hun anatomische impact die zichtbaar is in de meeste yogahoudingen bij de borstkas, de buik en de rug. Ook hebben de bandha’s een fysiologische, neurologische, energetische en spirituele impact.

Leer elke bandha stap-voor-stap

Een aantal lessen biedt ruimte voor een complete introductie van de bandha’s. In eerste instantie rust de introductie op het actief onderzoeken en theoretisch en praktisch verduidelijken van ademhalingstechnieken en fysieke acties die elke bandha op zichzelf structureel uitnodigen. Genoemde acties zijn het hart van de integriteit in yoga.

Herhaling van de toegepaste fysieke acties leidt tot de belichaming daarvan. In elke houding is dan, voor zover toepasselijk en soms zelfs noodzakelijk, de structurele uitnodiging van de bandha’s aanwezig.

Stap 1

Je leert één voor één de drie essentiële bandha’s met de adem als brug te voelen. Denk daarbij aan (ademhalings)technieken zoals een schijn-ademhaling en het integer verdiepen van de in- en uitademingen.

Elke techniek brengt je naar het fysiek ervaren van telkens één bandha. De drie separate ervaringen zijn de basis voor het uiteindelijke bij elkaar voegen van de drie bandha’s , dus het tegelijkertijd toepassen van de drie.

Stap 2

De dimensie van de bandha’s uit zich ook in de bandha’s in de handen, armen, voeten en benen – hasta en pada bandha. We passen vervolgens de drie essentiële bandha’s samen met de bandha’s van de ledematen toe.

Zodoende wordt het gehele lichaam “bandha”: Sarvangabandha.

Ter verdieping en belichaming begeleid ik jou herhaaldelijk bij het integreren van de bandha’s in yogahoudingen in stilte en beweging.

Bij interesse

Het leren toepassen, verfijnen en integreren van de bandha’s in yogabeoefening is een uitermate boeiend traject. Ik werk graag met mensen wie dit inspireert. Je kunt hieronder contact met mij opnemen, of bellen/een WhatsApp bericht sturen naar 06 237 387 51.

Hartelijke groet,
Anke