Bandha’s: het mysterie onthuld

rondjegeel

Yoga & Bandha’s & Bewustzijnstraining

Als je iets meer wilt weten over yoga en wat het als bewegingsvorm en bewustzijnstraining bijzonder maakt, is deze workshop zeker de moeite waard om aan deel te nemen. Hij staat na een hele lange tijd weer eens op ons programma en is uniek in Nederland.

De kennis en inzichten die je uit deze w’shop meeneemt, zullen je yoga practice zeker een nieuwe dimensie geven en bijdragen aan het onthullen van het mysterie rond de bandha’s. Pas de impact van de bandha’s geeft yoga zijn diepere betekenis. Ons doel hierbij is het verduidelijken van de subtiliteit van de bandha’s.

Wat zijn de bandha’s?

Heb je ooit van de bandha’s gehoord? Of er zelfs iets over geleerd? Of is het een geheel nieuwe term voor je?

De bandha’s zijn één van de 5 yoga technieken. Zij vertegenwoordigen van de 5 elementen ether (drushti), lucht (pranayama), water (vinyasa), aarde (asana) het element vuur. Het toepassen van de bandha’s is essentieel bij het uitvoeren van asana’s en meditatietechnieken, net zo essentieel als vuur voor het leven is.

Er zijn drie essentiële bandha’s:

Mula bandha, Uddiyana bandha en Jalandhara bandha. In de workshop verhelderen wij deze yoga techniek zodat je begrijpt welke fysieke acties (zoals verlengen, verbreden etc.) de bandha’s uitnodigen. En wat voor een diepergaand effect dit op je yoga beoefening heeft!

Na deze w’shop weet je ook waarom je je na yoga voelt zoals je je voelt. Zonder de bandha’s wordt yoga gereduceerd tot stretch of gymnastiek.

Workshop programma

In de workshop introduceren wij alle bandha’s die toegepast kunnen worden tijdens het beoefenen van yoga. Daarvoor zullen wij actief de betekenis van een aantal fysieke acties in yoga houdingen, theoretisch en praktisch, onderzoeken en verduidelijken. Deze acties zijn in feite het hart van de integriteit in yoga en kunnen het mysterie rond de bandha’s onthullen. Ook zullen wij ingaan op misvattingen betreffende de bandha’s en Ujjayi breath.

Wij gaan in 2 dagdelen onderzoeken wat de bandha’s triggert en hoe je ze in houdingen kunt integreren:

Deel 1

Deel 1 focust op de drie essentiële bandha’s. In eerste instantie leer je de bandha’s stapsgewijs met de adem als brug te voelen. Daarbij passen wij doeltreffende pranayama (ademhalings) technieken toe. Elke techniek brengt je naar een fysieke ervaring van elke bandha.

Als resultaat krijg je een duidelijker beeld van en gevoel voor de 3 essentiële bandha’s en leer je ze stap voor stap bij elkaar te voegen.

Deel 2

Gebaseerd op de ervaring om de bandha’s met behulp van pranayama toe te passen (deel 1), leer je daarna de bandha’s in yoga houdingen te integreren. Specifiek hier zijn de bandha’s in de handen, armen, voeten en benen. Dit vereist het consequent toepassen van specifieke fysieke acties die wij middels een practice iedere deelnemer zullen leren.

De practice zal klein beginnen. En met een doeltreffende Vinyasa Krama opnieuw evolueren tot het geheel bij elkaar voegen van alle bandha’s, deze keer in het gehele lichaam: Sarvangabandha. Uiteindelijk zal je in bekende houdingen zoals Dogpose, Chaturanga, Trikonasana, Paschimottanasana die deel van de practice zullen zijn, de bandha’s kunnen integreren en de impact voelen.

Aanmelding & Betaling

De kosten voor deze speciale workshop zijn € 120,-.
Heb je interesse om deze workshop te volgen? Je kunt je interesse naar ons mailen – info@yogashala.nl. Wij zullen een nieuwe datum voor de workshop plannen als er een aantal mensen interesse getoond hebben. Als de workshop datum dan vaststaat, zullen wij jou verzoeken om je inschrijving middels een vooruitbetaling te bevestigen (informatie omtrent betaling sturen wij in response op je inschrijving).

Definitie van de bandha’s

Ongeacht hoe de verschillende bandha’s van elkaar worden beschreven, je kunt ze ervaren als een ondersteuning van bepaalde lichaamsregio’s, met name van de wervelkolom. De functie van de bandha’s kunnen van elkaar worden gescheiden, en toch zijn zij met elkaar één.

De bandha’s zijn de basis voor de ervaring dat het lichaam met alle lichaamsdelen in een yoga houding als een geheel kan voelen. Zij maken yoga = ‘unity’ en zodoende na het ervaren van de dualiteit, b.v. verschillende lichaamsdelen, ‘non-duality’ mogelijk.

De impact van de bandha’s

Door het toepassen van alle drie bandha’s in de romp ontstaat Ujjayi breath: subtiel, zacht en nauwelijks hoorbaar voor iedereen anders, behalve degene die hem ademt.

Verder is de impact van de bandha’s is veelvuldig in zijn verschijning. Overduidelijk is hun anatomische impact die zichtbaar is in de meeste yoga houdingen bij de borstkas, de buik en de rug. Ook hebben de bandha’s een fysiologische, neurologische, energetische en spirituele impact.

De inhoud van deze webpagina en de context van de workshop zijn grotendeels gebaseerd op het werk van Godfrey Devereux. Meer info daarover vind je via deze link.