Ashtanga yoga

rondjegeel

Elke donderdag avond ontmoet een kleine groep Ashtanga yogi’s elkaar in de Yogashala om met toewijding en veel plezier de Primary Series te beoefenen. Zij doen dit met veel respect voor hun lichaam en beoefenen de serie in volgorde van houdingen. Iedereen kiest er bewust voor om dit in de Yogashala te doen omdat zij de vrijheid binnen hun individuele practice waarderen. Een vrijheid die hen de mogelijkheid biedt om één te worden met de bewegingen, houdingen, elke fase van de adem en het gevoel dat daarbij komt.

Ashtanga yoga practice in de Yogashala is gebaseerd op een nét iets ander en verfrissend perspectief: terwijl de Ashtanga yoga traditie bewust in acht wordt genomen, luistert iedereen naar zijn /haar ‘inner teacher’. Geïnspireerd door en grotendeels gebaseerd op de klassieke Mysore practice oefent iedereen in eigen tempo. Er is geen noodzaak voor haast of competitie. Er wordt gelachen met elkaar als een houding echt misgaat en er is, onvoorwaardelijk en continu, wederzijdse steun.

Sommige houdingen zijn niet voor iedereen bereikbaar, dat kan vanwege anatomische beperkingen (je armen zijn net te kort, of je heupen zijn net niet ‘open’ genoeg). Dat betekent niet dat je geen Ashtanga kunt beoefenen.

De hulp die tijdens de practice door Anke geboden wordt, is precies wat bij jou past en je op dat moment nodig hebt. Anke kijkt naar je lichaamstype, en de beperkingen die op dat moment aan de orde zijn, maar ook hoe je je op die dag voelt. Een uitdaging in combinatie met respect voor je lichaam komt tot uiting in je persoonlijke practice.

Iedereen doet de gehele Primary Series van het begin tot het einde en naar beste vermogen. Dat kan omdat iedereen heeft geleerd en ervaren welke houdingen uit de serie een persoonlijke aanpassing of variatie nodig hebben. Op die manier blijft de serie voor jou in flow.

Bescheidenheid brengt tevredenheid

Wij maken in Yogashala duidelijk wat het verschil is tussen uitdaging en verbetering van de practice. We brengen dat in relatie tot het accepteren van het moment dat je aan je practice werkt. Een houding kan niet altijd direct in volledige diepte beoefend worden, de weg daar naar toe is de uitdaging. Iedereen blijft oefenen en vertrouwt erop dat ‘all is coming’ – en heeft daarbij een tevreden gevoel over de practice op elk moment.

Ben jij in meer of mindere mate vertrouwd met de Primary Series? Dan ben je van harte welkom om je practice in de Yogashala voort te zetten en te verdiepen.

Ben je geïnteresseerd om Ashtanga yoga te leren?

Wij heten iedereen welkom die serieus geïnteresseerd is. De wekelijkse les biedt de mogelijkheid om stap-voor-stap een individuele practice op te bouwen. Deze kun je dan met regelmaat zelfstandig beoefenen.
De ervaring heeft ons geleerd dat een aantal privé lessen tot een effectiever leerproces leiden en deze daardoor verdiepen en versnellen. Je kunt contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.