Kundalini yoga

Yogashala den haag

“Kundalini Yoga is uncoiling yourself to find your potential and your vitality and to reach for your virtues. There is nothing from outside. Try to understand that. All is in you. You are the storehouse of your totality.” ~ Yogi Bhajan

Kundalini Yoga

is een zeer intensieve yoga-stijl. Het combineert krachtige, dynamische bewegingen met krachtige ademhaling. De impact op je lichaam, geest en bewustzijn kan groot zijn.
De context van Kundalini Yoga zijn Kriya’s. Een Kriya is een yoga-houding of een serie houdingen. Kriya’s leiden tot verbetering van de algehele vitaliteit van je lijf en in het bijzonder tot:

  • versterking van spieren
  • vergroting van het uithoudingsvermogen,
  • verheldering van de geest
  • versterking van het immuunsysteem
  • verbetering van het vermogen met stress om te gaan en
  • verhoging van de flexibiliteit van de wervelkolom.

Daarnaast heeft elke Kriya z’n eigen specifieke doel, zoals het tegengaan van stress of het bevorderen van de spijsvertering of de hormoonbalans.

Bewustzijnsverandering

Kundalini Yoga kan snel je bewustzijn veranderen. Die intense ervaring komt door de synthese van krachtige, dynamische bewegingen en een intense ademhaling. Daarom is het belangrijk dat Kundalini yogi’s op de tijd letten, zodat je de geadviseerde tijd per houding binnen een Kriya of dynamische meditatie niet overschrijdt. Dat is nodig omdat de krachtige combinatie van dynamische beweging en houdingen in synthese met de krachtige ademhaling een grote impact op lichaam, geest en bewustzijn heeft.

Creativiteit en ratio

Een flexibele wervelkolom vergroot je denkvermogen en maakt je creatiever. Hoe dat werkt? Door een flexibele ruggengraat wordt je hersenvloeistof gestimuleerd en dat heeft weer een positief effect op de balans tussen je linker- en rechterhersenhelft. De rechterhersenhelft staat voor de creativiteit, de linker voor de ratio; je vitaliteit als mens is gebaseerd op een gezonde balans van beide.

Voor gevorderden

Kundalini Yoga vraagt veel kracht en de Kriya’s zijn soms ingewikkeld. Daarom is deze yoga-vorm in onze beleving in eerste instantie niet de meest geschikte yoga-vorm voor beginners, en ondanks dit nodigen wij iedereen wie geïnteresseerd is uit, om een les op proef mee te doen. Ervaren yogi’s die de impact van Kundalini Yoga willen ontdekken, begroeten we graag in deze lessen.